Jens Ive bød 12.000 vakse tilflyttere velkommen

Torsdag blev 12.000 babyål fra Biscayen budt velkommen i deres nye hjem i Øresund

Det er efterhånden blevet en fast opgave for Vedbæk Havns Fritidsfiskerlaug at sætte ål ud i Øresund, og i torsdags havde de således til opgave at indlogere 12.000 babyål i deres nye, våde hjem. Kun enkelte år er det ikke lykkedes at få tildelt noget af den indkøbte åleyngel, som er fanget i Biscayen og efterfølgende opdrættet i 25 grader varmt ferskvand i perioden fra januar til juli.

Truet art

Borgmester Jens Ive var også mødt op på Vedbæk Havn for at tage imod de nye tilflyttere. Det er nemlig en længe ventet og sårbar art, der torsdag gjorde sin entré.

Bestanden af ål har været i hastig tilbagegang med fare for at uddø igennem de seneste år, og af samme årsag er der indført begrænsninger i fangsten både for erhvervsfiskere og fritidsfiskere.

Udsætningen af åleynglen lokalt sker da også i et forsøg på at gavne ålenes vilkår, og i Danmark er der i år alene indkøbt cirka 1,5 millioner åleyngel, hvoraf den største del udsættes i søer og vandløb.

Ålene assimilerer

Pigerne var nysgerrige nok til at holde de små ål, men de blev hurtigt sluppet igen og fik et lille skrig med på vejen.

De små, sorte søslanger ankom i hvide flamingokasser, og selvom der var mange af slagsen, kunne de nemt klemme sig sammen i kasserne. De vejer nemlig hver især kun mellem 2,5 og 4,5 gram og har en længde på 10 centimeter.

Herefter gik turen videre til bådene, som sejlede ålene ud på Øresund nord for havnen. Undervejs blev der ledt efter det såkaldte ålegræs, som de små babyer blev sat ud i, så de er beskyttet bedst muligt imod at blive spist af øvrige fisk og fugle.

Nu er der blot tilbage for ålene at vokse sig større, men de går samtidig en risikabel tid i møde. Ifølge en biologisk undersøgelse er det kun 20 procent af den udsatte yngel, der vil overleve. Til gengæld viser erfaringen, at indvandrerålene klarer sig lige så godt i havet, som de ål, der er født og opvokset her. Og de tilegner sig hurtigt de samme vaner og begiver sig ud på de samme vandringer.

Ålene Vejer mellem 2,5 og 4,5 gram og er cirka 10 centimeter lange.

Tv2 Lorry var også mødt op til åleudsætningen, og de benyttede turen ud på Øresund til et interview.

Jan Mardrup fra Fritidsfiskerlauget slap ålene løs.

Jan Mardrup fra Vedbæk Havns Fritidsfiskerlaug havde til opgave at slippe ålene løs

De fine ål vises frem for pressen

 Kilde: Rudersdal Avisen

Seneste kommentarer

18.08 | 08:54

T/O.
Der er sket ændring i vedtægterne efter afstemning på sidste generalforsamling.
Ændringerne kan ses §6 stk.2 og stk. 6 i vedtægterne.

01.05 | 09:23

Det er rigtigt godt

01.05 | 07:34

Ser godt ud

10.06 | 09:39

Taf for udsøgt mad i udsøgt selskab på pinsedagen 2019.
Venligste hilsener
Kirsten og Eskil

Del siden